Kuveyt Gezi Rehberi

İş sebebi ile taşındığım Kuveyt’de iki sene yaşadım. Sonunda Kuveyt ile ilgili bir gezi rehberi yazmanın zamanı geldi diye düşünüyorum. Her ne kadar benim Kuveyt’de yaşadığım dönem Pandemi dönemine denk gelse de, ülkeyi yeterince keşfetme şansım oldu. Yazının en sonunda yer alan notlar kısmında tüm lokasyonları pinlediğim Google Maps haritasını bulabilirsiniz. Haydi başlayalım 🙂

Kuveyt Gezi Rehberi: Konum

Kuveyt, Ortadoğu’da yer alan, 6 GCC ülkesinden birisi. GCC’nin açılımı Gulf Cooperation Council şeklinde. Bu birlik Kuveyt, Bahrain, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Saudi Arabistan ve Umman’dan oluşuyor. Kısacası bu ülkelerin iş birliği yapmasını amaçlayan bir birlik.

Kuveyt’in iki tane kara sınırının olduğu komşu ülke var. Birincisi oldukça iyi anlaştığı Saudi Arabistan, ikincisi Kuveyt’i işgal etmiş Irak. İran ile ise deniz sınırı bulunuyor.

Kuveyt Gezi Rehberi: Ne Zaman Gidilir?

Kuveyt’de çöl iklimi hakim. Yaz aylarındaki 50-55 dereceye varan sıcaklık hayatı biraz zorlaştırıyor. Kış aylarında ise sürpriz bir şekilde gerçekten kış yaşanıyor. Örneğin, Ocak ayında hava sıcaklığı 10 derecelere düşüyor. Bir kar yağ yağmıyor belki ama şal şapka takacak, bot giyecek kadar soğuk oluyor.

Genel olarak mevsim geçişlerinin çok hızlı olduğunu söyleyebilirim. Aralık – Şubat ayları arası kış ve soğuk iken Mayıs – Ekim arası çok sıcak. Bahar ya da yaz havasını geriye kalan kısıtlı zamanda görebiliyorsunuz. Bana göre ziyaret edilecek en güzel dönem Kasım yada Mart-Nisan ayları.

Kuveyt Gezi Rehberi: Para Birimi

Kuveyt Dinarı dünyadaki en değerli para birimi. 2022 itibari ile 1 KD 3.3 dolara, 61 TL ye eşit. Kuveyt Dinarı o kadar değerli ki banknot olarak 1 KD nin yanında yarım (1/2) ve çeyrek (1/4) KD şeklinde paraları var. Yani her bir kuruş, demir para dahi çok değerli. Durum böyle olunca cüzdandaki her penny i saymanız gerekiyor.

Kuveyt Gezi Rehberi: Vize

Türkiye’nin birçok şehrinden Kuveyt’e direkt uçuş var. Bunların yanısıra Gulf bölgesi üzerinden aktarma yaparak gelebileceğiniz alternatif senaryolar da yaratabilirsiniz. Kuveyt, Türklerden turist vizesi istemiyor. Sadece uçaktan indikten sonra ne kadar süre, nerede kalacağınızı belirtmek için bir belge dolduruyorsunuz. Bunun karşılığında bir ücret ödemeden turist vizesi almış oluyorsunuz. İsterseniz bu formu buradan online oldurup e-vize başvurusu da yapabilirsiniz. Bu durumda mail adresinize gelen belgenin çıktısını yanına almanız faydalı olur.

Kuveyt Gezi Rehberi: Ulaşım

Kuveyt’de şehir içi ulaşım seçenekleri maalesef çok kısıtlı, yani yok gibi bir şey. Ya her yere taksi ile gideceksiniz, ya da araba kiralamanız gerekiyor. Turist olarak geldiyseniz Türk ehliyetini kabul ettikleri için direkt araba kiralayabilirsiniz. Ama eğer resident olarak yaşamaya geldiyseniz, öncelikle Kuwait ID nizi ardından da Kuveyt ehliyetinizi almanız gerekiyor. Bunlar olmadan araba kullanamazsınız. Araba kiralama seçeneklerine ve fiyatlarına buradan bakabilirsiniz.

Kuveyt Gezi Rehberi: Konaklama

Kuveyt’de genelde Kuveytiler şehrin iç kesimlerinde, büyük villalarda kalıyorlar. Expat lar ise daha çok sahil şeridinde bulunan mahallelerde yaşıyor. Gezilecek, görülecek yerlerin çoğu sahil kısmında olduğu için ben Salmiya ya da Shaab bölgesinde kalmanızı öneririm. Bu şekilde aktivitelere daha yakın olabilirsiniz. Eğer ki iş için geliyorsanız, iş merkezlerinin olduğu Sharq bölgesinde kalmanızı öneririm. Kuveyt’deki konaklama seçeneklerine buradan bakabilirsiniz.

Booking.com

Kuveyt Gezi Rehberi: Internet ve Sim Kart

Eğer ki Kuveyt’e turist olarak gidiyorsanız, Airalo üzerinden size uyan bir data paketi ile e-sim satın almanızı öneririm. Buradan Airalo’daki seçeneklere bakabilirsiniz. İlk kullanımızda IAMONT3974 kodunu kullanırsanız 3$ lık bir indirim alacaksınız.

Eğer ki resident olarak orada yaşamaya gidiyorsanız, o zaman Kuveyt’in en büyük üç operatörü olan Ooredoo, stc ve Zain’e bir göz atmanızı öneririm.

Kuveyt Gezi Rehberi: Sosyal Hayat

Sosyal hayat ve hafta sonu aktiveleri daha çok yeme içme üzerine kurulu. En popüler aktivitelerden bir tanesi ailecek yapılan piknikler. Gece ya da gündüz farketmez, tüm aile, ama geniş aile düşünün, hep beraber toplanıp masa sandalyelerini alıp piknik yapıyorlar. Çaylar demlenmiş, çekirdekler çıkmış, çocuklar oradan oraya koşturuyor. Bu şekilde çok uzun saatler dışarıda oturuyorlar.

Sosyal hayat ile ilgili bahsedebileceğim diğer bir nokta ise arabaların önemi. Arabalar, hayatımda daha önce başka hiç bir yerde görmediğim ve göreceğimi sanmadığım bir şekilde sosyalleşme aracı olarak kullanılıyor. Işıklarda kadın ve erkek birbirlerine telefon numarası veriyor, bakışmalar, kovalamacalar, tanışmaya çalışmacalar. En çok gördüğüm hareketlerden bir tanesi camı açıp, son model saatin olduğu kol camdan dışarıya sarkacak şekilde araba kullanmak. Aman Allahım diyorum. Ek olarak, bazı restoranların arabaya özel menüleri var, arabadan çıkmadan masayı arabana kuruyorlar, yemeği oraya servis ediyorlar. Kullandıkları arabanın markası, modeli elbette ki Kuveytiler arasında bir sosyal statü göstergesi.

Kuveyt Gezi Rehberi: Tarihi

Kuveyt’in yakın dönem tarihi ile ilgili bilgi sahibi olmanın, ülkeyi daha iyi anlamaya yardımcı olacağını düşünüyorum.

19.yy’da bu bölgede Osmanlı Devleti’nin hakimeyi altında Kuveyt Şeyhliği vardı. 1899 yılında İngiltere ile yapılan bir anlaşma ile Kuveyt kendi isteği ile İngiltere’nin himayesi ve koruması altına girdi. Kuveyt, o zamanlar bölgenin ticaret merkezi. Gemilerin uğrak yeri olmasının yanı sıra inci ticaretinde de çok önemli bir konumdaydı. Ülkede çok fazla milletten ve kültürden kişi bir arada yaşıyordu. Ardından, Birinci Dünya Savaşı’nın etkileri tüm dünyada olduğu gibi burada da hissedildi. Ekonominin durgunlaşması ile ülkede büyük bir fakirlik başladı.

Altın Çağ

Ve şüphesiz Kuveyt’in kaderini değiştiren o olay oldu; 1938’de Kuveyt’deki ilk petrol Burgan bölgesinde keşfedildi. 1946-1982 yılları arasındaki döneme Kuveyt’in Altın Çağı deniyor. Gelişmiş ticaret hacminin üzerine bulunan petrol yatakları sayesinde bölgedeki en büyük petrol ihracatçısı oldu. Bölgenin insani gelişmişlik seviyesi en yüksek ülkesi haline geldi. Özellikle çevre ülkelerden herkes bu refah ve özgürlük seviyesinde yaşamak için Kuveyt’e yerleşiyordu.

Kuveyt, 1961 yılında İngiltere’nin himayesinden çıkıp bağımsız bir devlet oldu. Bağımsızlığa kavuşma 19 Haziran’da gerçekleşmiş, ancak Kuveyt bağımsızlık gününü 25 Şubat’da kutluyor. Neden? Çünkü haziran kutlama yapmak için çok sıcak 🙂

Bağımsızlık

Kuveyt hemen hemen tüm ülkeler tarafından bağımsız bir devlet olarak tanındı, ancak bir ülke bu durumdan oldukça mutsuzdu; Irak. Bir gün Kuveyt’i kendi sınırlarına dahil etme hayalleri taşıyan Irak, iki sene boyunca Kuveyt’i tanımadı. Bölgedeki ülkeler Irak’ın Kuveyt’i işgal etme ihtimaline karşı bir Arap birliği ve ordusu kurdular. İngiltere de herhangi bir saldırıya karşı gözünü Kuveyt’in üzerinde tutuyordu.

Irak İşgali

1980-1988 yıllarındaki Iran – Irak savaşında Kuveyt, Irak’ı maddi olarak destekledi. Savaş bittiğinde Irak, Kuveyt’e olan 65 milyar dolarlık borcun silinmesini istedi. Kuveyt bunu kabul etmedi. Sonucunda iki ülke arasında artan gerilimin ardından Irak, 1990 Ağustos’da Kuveyt’i işgal etti. Ardından Amerika’nın öncülünde pek çok ülkenin katıldığı ortak bir ordu kuruldu. Kara ve hava harekatı ile Kuveyt’in savunmasına destek verdiler. Şubat 1991’de tekrar özgürlüğüne kavuşan Kuveyt, bu günü her sene 26 Şubat’da kutluyor. Saddam Hüseyin önderliğindeki Irak ordusu Kuveyt’den ayrılırken neredeyse tüm petrol yataklarını ateşe verdi.

Savaşın ardından, işler biraz tersine döndü. Kuveyt insan hakları konusunda eleştirildiği, sosyal kültürel anlamda eski ihtişamını kaybettiği, politik olarak çıkmaz yaşadığı bir döneme girdi.

Kuveyt Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler

Kuveyt Kuleleri

Kuveyt kuleleri üç kuleden oluşan bir grup. Aslında su deposu olan bu kuleler, şehrin diğer noktalarında bulunan depolardan oldukça farklı bir tasarıma sahip. Kuveyt’in Altın Çağı zamanında yapılan bu kuleler Modern Kuveyt’in sembolü. Tüm önemli kutlamalar bu kulelerin önündeki alanda yapılıyor. Önemli günlerde kuleler o güne özel ışıklandırılıyor. Şu an en büyük kulenin içerisinde kafe, restoran, lounge ve büyük bir salon yer alıyor. Giriş ücreti 3 KD.

kuveyt kuleleri gezi

Marina Crescent

Marina Mall’a bir tünel ile bağlı olan ve sahil kenarında yer alan bu bölgede pek çok restoran ve kafe yer alıyor. Burası aynı zamanda özel yatların park edildiği bir liman. Marina Crescent’in hemen yanında bir yürüyüş yolu ve park var. Buraya gün batımında gelirseniz çok güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz.

kuveyt gezi marina

Avenues Mall

Avenues Mall; Kuveyt’deki en büyük alışveriş merkezi. İçerisinde 1100’den fazla mağaza olan bu alışveriş merkezinde restoranlardan, sinemaya, souq dan çocuklar için eğlence alanlarına kadar pek çok farklı bölüm yer alıyor. Tavanı camdan yapıldığı için içerisi oldukça ferah gözüküyor. Mesela sıcak yaz günlerinde buraya gelip yürüyüş yapmak çok klasik bir hafta sonu aktivesi.

kuveyt gezi avenues mall

Al Shaheed Park

Burası benim Kuveyt’deki en sevdiğim yer, aynı zamanda ülkedeki en büyük ve en güzel park. Adı, Şehit Park, 1990-91 yılında Irak işgali sırasında ölen şehitlerden geliyor. İçerisinde şehitlerin tek tek fotoğraflarının bulunduğu bir alan da yer alıyor.

Bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin olan bu parkta, mevsimsel bitkiler, özel türler, farklı çeşitte ağaçlar var. İçerisinde kafe, restoranın yanı sıra amfi tiyatro, müze, performans alanı yer alıyor. Şehrin o kadar içinde ama o kadar da izole bir yer. Bu parka girdiğiniz gibi adeta hava değişiyor, aldığınız oksijen bile daha kaliteli bir hale geliyor. 🙂 Kesinlikle buraya uğramanızı, mümkünse yürüyüş yolunda tam bir tur atmanızı öneririm.

kuveyt al shaheed park

Al Mubarakiya

Kuveyt’de bulunan en eski Souq. Yaklaşık 200 yıldır burada olan bu market 1990’da Irak işgali sırasında oldukça zarar gördü. İşgal sonrasında renovasyon ile eski haline geldi. İçerisinde hurmadan, ipek şallara, halıdan, kahveye her şeyi bulabileceğiniz bir yer. Bizim Kuveyt’de hediyelik bulabildiğimiz tek mağaza da aynı zamanda buradaydı. Eğer ki Kuveyt’den hatıra bir şey almak istiyorsanız mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.

Al Mubarakiya, en son Mart 2022’de çıkan yangında çok büyük zarar gördü, içerisindeki mağazaların çoğunun yok olduğu söyleniyor. Umarım kısa sürede tamir edilip tekrar ziyaretçilerine kapılarını açar.

kuveyt gezi al mubarakiya

Sheikh Jaber Al-Ahmad Cultural Centre

Ortadoğu’nun en büyük kültür merkezi. İçerisinde büyük bir opera salonu, tiyatro salonu, konferans salonu, sinema ve kütüphaneler bulunuyor. Bunun yanında, büyük bir park alanı, su gösterilerinin yapıldığı bir havuz, onlarca kafe ve restoran yer alıyor. Çok büyük bir alan üzerinde bulunan bu kültür merkezini görmenizi kesinlikle tavsiye ederim.

kuveyt gezi culturel center

The Grand Mosque of Kuwait

Kendisi Kuveyt’in en büyük camiisi. İçerisine 10000 kişi sığabiliyor. Camiiyi ücretsiz rehberle geziyorsunuz. Biz, camiiden verilen abayaları giydikten sonra rehber eşliğinde gezdik. İçerisi oldukça görkemli ve göz kamaştırıydı. Camiinin tüm bölümlerini, Emir ve kraliyet ailesi için yapılmış ayrı kısımları gördük ve tasarım detayları öğrendik.

Kordon

Kuveyt’in sahil kısmında denize sıfır şekilde bir yürüyüş yolu bulunuyor. Eğer zamanınız varsa The Scientific Center’dan başlayıp Marina Crescent’e, ya da Marina Crescent’den başlayıp Kuveyt Kuleleri’ne kadar yürümenizi tavsiye ederim. Sahil kenarındaki taşların üzerinde bulunan yavru kediler yürüyüşünüze eşlik edicektir. 🙂

kuveyt sahil manzara

Sheikh Abdullah Al Salem Cultural Centre

İçerisinde tarih, bilim, uzay, İslami bilim, güzel sanatlar ve kamusal alan olmak üzere 6 farklı müze alanı yer alıyor. 2018’de açılan ve 18 hektar büyüklüğünde olan bu yer, dünyanın en büyük kültür merkezi. Ben gitmedim, dolası ile içerisi ile ilgili ne yazık ki yorum yapamıyorum.

Kuveyt Gezi Rehberi: Yeme İçme

Kuveyt’de nerede ne yenir, ne içilir, ortalama fiyatları nedir gibi soruların cevaplarını, Kuveyt’de Yeme İçme Rehberi isimli yazımda bulabilirsiniz.

Kuveyt Gezi Rehberi: Notlar & Tavsiyeler & Kapanış

  • Gezilecek yerleri sırası ile Google Maps üzerinde pinledim. Aşağıdaki haritayı kaydederseniz, internetiniz olmasa bile konumlara kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Kuveyt muhafazakar bir ülke. Kadınların diz üstü etek ya da şort giymesi yasak. O yüzden yanınızda diz altı daha rahat kıyafetler götürmenizi tavsiye ederim.
  • Kuveyt’de kadınlarla ilgili olan bu katı kıyafet kuralı dolayısıyla, kadınlar her yerde denize giremiyor. Kadınların denize girebildiği sadece 1-2 otel plajı var. Erkekler için durum çok daha rahat elbette ki.
  • Kuveyt’i Ramazan ayında ziyaret edeceksiniz şunu bilmelisiniz ki dışarıya yemek, içmek kesinlikle yasak. Restoranlar iftar saatine kadar kapalı.
  • Kuveyt ile ilgili diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: