Kuveyt Hakkında 10 İlginç Bilgi

Kuveyt’ de geçirdiğim iki sene boyunca, ülke hakkında bana ilginç gelen ve keşke daha önce bilseydim dediğim pek çok bilgi öğrendim. Eğer yakın zamanda Kuveyt’e gitmeyi ya da taşınmayı düşünüyorsanız, aşağıda sıraladığım bilgiler işinize yarayabilir.

1. Kuveyt’de seçim ve parlemento var

Ortadoğu’daki tüm ülkeler, Kuveyt de dahil olmak üzere krallıkla yönetiliyor. Ancak Kuveyt’de aynı zamanda bir parlemento da bulunuyor ve bu anlamda diğer Ortadoğu ülkelerinden ayrışıyor.

Ülkede her 4 senede bir seçim yapılıyor. Parlementoda içerisinde bir parti kurmak yasak. Adaylar bireysel olarak katılıyorlar ve bireysel milletvekili oluyorlar. Türkiye’deki bağımsız milletvekilleri gibi düşünebilirsiniz. Her ne kadar vatandaşların oy hakkı olsa ve demokratik bir düzen olsa da, ülkede yaşayanlar bu sistemden hiç mutlu değiller. Hükümet ve parlemento arasındaki gerginlikler yüzünden ülkenin gelişmesini sağlayacak pek çok projenin ve yasanın onaylanmadığını, ülkelerinin bu yüzden geri kaldığını düşünüyorlar.

Kuveyt bilgi parlemento
Görsel Arabian Business’dan alıntıdır.

2. Kuveyt gerçekten çok zengin bir ülke

Kuveyt, petrol rezervleri bakımından en zengin 6. ülke. Öyle ki dünyadaki petrol rezervlerinin 6.1%’i yüz ölçümü olarak Konya’nın yarısı kadar olan bu ülkede yer alıyor. (Kaynak) Ülkenin resmi para birimi olan Kuveyt Dinarı dünyanın en değerli para birimi. (1 KD = $3.3)

Biz Kuveyt’de kaldığımız süre boyunca bizzat kendimiz birçok inşaatın yarıda kaldığına şahit olduk. Neden? İnşaat yapılacak olan çoğu araziye kepçe girip ilk çukuru yazdığında petrol fışkırdığı için. Yani petrol rezervleri o kadar yoğun ve o kadar yüzeye yakın ki her an her yerden petrol çıkabiliyor. Dolasıyla bu kadar petrol tabii ki ülkeye zenginlik getiriyor.

Ülkede herhangi bir sanayi, üretim, petrol hariç dışarıya ihraç edilen bir ürün yok. Ekonomisi tamamen petrola bağımlı durumda.

3. Ülke, zenginliğine rağmen oldukça geri kalmış

Ülke petrol açısından bu kadar zenginken ve dünyanın en değerli para birimine sahipken, ne yazık ki genel olarak geri kalmış durumda. Kuveyt isterse Kuveyt City’i Ortadoğu’nun başkenti haline gelebilecek bir ekonomik güce sahip. Ancak ne yazık ki ülkeyi geliştirmek ve aynı bölgede bulunan örneğin Dubai gibi bir şehir haline getirmek gibi bir aksiyon almıyorlar. Bunlar haricinde yolların durumu, yol kenarında biriken çöpler, yaya geçidi ya da yayalar için kaldırım olmaması, kısacası genel kuralsızlık hali beni oldukça şaşırttı. Ben bu durumu iki sene boyunca çok sorguladım ve maalesef sebebini çözemedim.

4. Vasıta kültürü

Kuveyt hakkında beni en çok zorlayan ve önemli olduğunu düşündüğüm bir madde, bilgi. Bana göre bas baya torpil olan bu kültür herkes tarafından biliniyor ve kabul ediliyor. Bir yere ya da bir şeye daha kolay sahip olmayı sağlayan bu kişiye vasıta deniyor.

Biz vasıta kültürü ile ülkeye gittiğimiz 1. gün tanışmak zorunda kaldık. Ülkedeki hemen hemen her iş bir vasıta ile hallediliyor. Pasaportunuza vize mi basılacak vize merkezine kendiniz gitmiyorsunuz, çalıştığınız şirket iyi bir şirket ise size vasıta ayarlıyor ve onunla gidiyorsunuz. Bu sayede orada vasıtasız 5-6 saattir sırada bekleyen kişilerin önüne geçiyorsunuz. Ama sizin vasıtanızdan daha itibarlı bir vasıta gelirse o da sizin önünüze geçiyor. 🙂 Mesela ehliyet mi çıkarmak istiyorsunuz, standart ödemeniz gereken ücretlerin yanında ekstra x Dinar öderseniz işiniz kısa sürede hallediliyor. Eğer bunu ödemeyi reddederseniz, işiniz aylarca yapılmayabiliyor, veya hiç yapılmayabiliyor. Varsayalım ki çok iyi bir vasıta buldunuz (devlet görevlisi, polis, asker) ehliyet sınavına girmeden ehliyetiniz olabiliyor ve hatta evinize postalanıyor. 🙂

Bu durumu ne kadar erken kabullenirseniz sizin için o kadar iyi olur. Çünkü sizin zorlayarak ulaşmaya çalıştığınız bir şeylere başkalarının çok kolay ulaştığını kendiniz defalarca tecrübe edeceksiniz ve içinizdeki adelet duygusunu susturmak zorunda kalıcaksınız.

5. Yerel insanların sıcakkanlı olması

Kuveytli lokaller oldukça sıcak insanlar. Kısa sürede arkadaş olup birçok konu hakkında muhabbet edebilirsiniz. Tabii Türk olduğunuzu duyduklarında ayrı bir sevgi gösteriyorlar. Evlerine davet etmeleri, sizi yemeğe çağırmaları çok muhtemel. Biz ülkeden ayrılmadan önce arabamızı lokal birisine satmıştık. Teslim etmek için buluştuğumuzda bizi yemeğe aldılar. Erkekler ayrı bir kısımda yemek yiyip muhabbet ederken, ben de evdeki anne ve babaanne ile ayrı bir odada yemek yemiştim. Yani özetlemek gerekirse, iş yerinde ya da bir arkadaş grubu içerisinde iyi anlaşıp arkadaş olacağınız bir lokalin olması çok muhtemel. Bu da size ülkeyi ve onların kültürlerini tanımak için çok güzel bir fırsat oluyor. 🙂

6. Açıkça yapılan expat karşıtı propaganda

Evet, son olarak bunu belirtmekte fayda görüyorum. Eğer Kuveyt’de yaşamayı düşünüyorsanız, bence ülke hakkında bunu bilip gitmelisiniz. Kuveyt’in iş gücü açısından çok sayıda expata ihtiyacı var. Ülkedeki servis sektörü tamamen expatlar üzerinden işliyor. Hangi meslekler bunlar? Taksiciler, aşçılar, garsonlar, mavi yaka işçiler, kuaförler, mağaza çalışanları, temizlik görevlileri vs. Bu mesleklerin yanı sıra pek çok expat beyaz yaka işlerde çalışıyor; banka, telecom şirketleri, enerji firmaları vs. Hem kalifiye eleman olarak hem mavi yaka olarak çok ihtiyaç duydukları expatlara karşı sık şekilde medyada nefret söylemleri görmek mümkün. Ülkede expat istenmediği, expatlar yüzünden Kuveytilerin iş bulmalarının zorlaştığı gibi pek çok haber sık sık basında yer buluyor. Ayrıca bu konular saatlerce parlementoda, tv kanallarında tartışılıyor. Periyodik olarak ülkedeki expat nüfusunu nasıl azaltırıza kafa yoruyorlar ve sürekli şu kriterlerde olanlar ülkeden gönderilecek, şu durumda olanlar deport edilecek gibi haberler çıkıyor. Dolayısıyla ülkeye tutunmanız, bağlanmanız ve güvende hissetmeniz biraz zorlaşıyor 🙂

7. Kuveyt’de eğlence yok

Kuveyt hakkında üzücü ama bir o kadar da gerçek bir bilgi. Ülkede alkol yasak, herhangi bir yerden (hotel, duty free vs) alkol temin etmek mümkün değil. Hadi bu tamam. Alkolsüz eğlence elbette ki mümkün. Ama ülkede dans etmek de yasak. Yani güzel müzik çalan bir mekanda ayağa kalkıp müziğe tempo tutamaz, dans edemezsiniz. Bu yasaklar, yerel kültür ile birleşince maalesef eğlencesiz bir ülke çıkmış ortaya. Konser, festival gibi etkinlikler yok, kültürel anlamda çok çok zayıf. Örneğin; hali hazırda çalışan bir lunapark bile sebepsiz yere kapatıldı. Bu duruma orada yaşayanlar da çok anlam veremiyor. Haftasonları stres atmak, yoğun geçen bir haftanın ardından kafa dağıtmak istediniz mesela, tek yapabileceğiniz şey yemek yemek ya da bir şeyler içmek. (Bekle bizi kilolar) Bunun haricinde yapabileceğiniz aktive sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

8. Lokallerin eğitim seviyesi çok yüksek

Kuveyt, Ortadoğu’daki en yüksek genç nüfusa sahip ülkelerden birisi. Ülke, Kuveytli gençlerin eğitimine gerçekten değer veriyor ve onlar için para harcamaktan çekinmiyor. Öyle ki Kuveytli gençlerin herhangi bir üniversiteden kabul aldıkları durumda üniversite masrafları devlet tarafından karşılanıyor. Tek bir şartla; mezun olduktan sonra Kuveyt’e geri dönmek ve 2 sene Kuveyt’de çalışmak. Orada yaşadığım süre boyunca tanıştığım genç Kuveytlilerin çoğu Amerika’nın ve İngiltere’nin en ünlü aynı zamanda pahalı üniversitelerinde okumuşlardı. Bu konuda gerçekten Kuveyt’i takdir etmek gerekiyor. Kendi gençleri ve onların gelecekleri için para harcamaktan çekinmiyorlar.

9. Askerlik ve polislik çok popüler

Asker ya da polis olarak çalışmak halkın gözünde inanılmaz prestijli bir meslek. O üniformaları giyenlere çok büyük bir saygı duyuluyor. Dolayısıyla çoğu Kuveytli gencin hayali asker ya da polis olarak çalışmak. Örneğin benim çalıştığım iş yerindeki Kuveyti data scientist ekip arkadaşım, ordudan kabul aldı ve biz onun iş değişikliğini ofiste çok büyük bir etkinlikle kutladık.

Ordu şehirdeki en güzel yerlerin sahibi. En güzel manzaralı yerde bir dinlenme tesisi, bir ordu & polis evi mutlaka bulunuyor. Polis ya da asker tanıdığı olan birisine bütün yollar açılıyor. (bknz: daha önceki bir maddede bahsettiğim vasıta kültürü)

10. Basın özgürlüğü daha iyi bir seviyede

Evet burada neyi baz aldığımı düşünüyorsunuz muhtemelen. Yine diğer Ortadoğu ülkeleri ile karşılaştırdım. Bu ülkelerdeki genel olarak her şey yönetimin kontrolü altında. Basında çıkan haberler dahil. Bu haberlerin ülkenin itibarına zarar verici olması durumunda büyük yaptırımlar ve suçlamalarla karşılaşabilirsiniz. Ancak bu durum Kuveyt’de biraz farklı. Bana göre oradaki gazeteler daha korkmadan haberlerini yapıyorlar. Örneğin baskın sonucu bulunan merdiven altı bir içki imalathanesini, yakalanan kişilerin fotoğrafları ve baskının detaylarını gazetede görebilirsiniz. Ya da lokal bir ailede çıkan tartışmadan dolayı x kişisinin yaralanması/öldürülmesi gibi. Veyahut birinin havalimanında ülkeye bir şey sokmaya çalışılırken yakalanması. Bu tarz Türkiye gündemi için 3. sayfa haberi olucak olaylar, diğer Ortadoğu ülkelerinin çoğunda haber yapılamıyor.

Kuveyt Hakkında 10 İlginç Bilgi – Kapanış

Kuveyt hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: