Selanik Gezi Rehberi

Selanik, adı çocukluğumuzdan beri aklımıza kazınan, daha gitmeden, görmeden sevdiğimiz bir şehir. Yunanistan’ın ikinci büyük şehri olan Selanik, genç nüfusunun yüksek olması ile ünlü. Biz bu şehre Ekim ayında üç gecelik bir gezi yapmaya karar verdik.

Selanik Gezi Rehberi: Ulaşım

Otobüs biletlerini bir kampanya yakalayarak Kamil Koç’dan kişi başı gidiş-dönüş 50 Euro’ya aldık. Cuma akşamı İstanbul’dan saat 22.00’de kalkan otobüse binip yola çıktık. Bu benim ilk uzun otobüs yolculuğum olacağı için baya heyecanlıydım, yanıma bir sürü abur cubur aldım. Sınır kapısından sorunsuzca geçip, sabah 8 gibi Selanik’e vardık. Otobüsten Selanik Otogar’da indikten sonra, firmanın servisi ile şehrin merkezine gittik.

Uçak ile gitmek isterseniz, Selanik Havalimanı şehre oldukça yakın ve buraya pek çok şehirden direkt uçuş bulunuyor. Uçak seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

Selanik Gezi Rehberi: Konaklama

Konaklama olarak Airbnb üzerinden ilk iki gece için bir ev, son gece için başka bir ev ayarladık, ikisi de şehir merkezine çok yakın yerlerdeydi. Kaldığımız evlerin airbnb linklerini burada bulabilirsiniz. Ev sahibi bizi check in saatinden önce kabul ettiği için hemen eve eşyalarımızı bıraktık ve kendimizi sokaklara attık. Selanik’de pek çok otel seçeneği de bulunuyor. Şehirde bulunan otel seçeneklerine buradan bakabilirsiniz.

Selanik Gezi Rehberi: İnternet

Şehirde Wi-Fi çok yaygın değil. Gezerken internet sıkıntısı yaşamak istemiyorsanız Airalo üzerinden e-sim alabilirsiniz. Eğer Airalo’yu ilk kullanımızda e-sim satın alırken IAMONT3974 kodunu kullanırsanız 3$ lık bir indirim alıcaksınız. 🙂

Eğer sim kart almak istemiyorsanız, şehrin offline haritasını telefonunuza indirmenizi tavsiye ederim.

Selanik Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler

Yazının en sonunda yer alan notlar kısmında tüm lokasyonları pinlediğim Google Maps haritasını bulabilirsiniz.

1. Atatürk’ün Evi

İlk olarak, 29 Ekim gibi anlamlı bir günde Atamızın doğduğu evi ziyaret etmek istedik. Türk konsolosluğu ile aynı alanda yer alan bu panjurlu evi gördüğümüz anda inanılmaz duygulandık. Bir milletin kaderini değiştirecek, yolumuza ışık olucak Atatürk’ün doğduğu ev tıpkı hayallerimizdeki gibiydi. Sonrasında müzeye dönüştürülen bu eve giriş ücretsiz. Bahçeden başlayarak üç katlı evin tamamını gezdik. Atatürk’ün balmumu heykeli, kişisel eşyalarını gördük ve gerçekten çok duygusal anlar yaşadık.

Selanik Gezi Ataturk Evi Thessaloniki Travel Ataturk's House

2. Aristotelous Meydanı

Daha sonra Aristotelous Meydanı‘na doğru yürüdük, sokaklar çok tatlı kafeler ile doluydu. Meydan ön taraftan denize açılırken, etrafı binalar ile çevriliydi. Buradan ilerleyerek küçük dükkanların olduğu pasajlardan geçtik, bir sürü simitçi ve börekçi gördük. Öğle yemeğimizi burada gözümüze kestirdiğimiz bir börekçide yedik, çok lezzetli ve bol malzemeliydiler 🙂

3. Hagia Sofia Kilisesi

İstanbul’daki Aya Sofya’dan esinlenerek yapılan bu kilise 7.yy’dan bugüne kadar ayakta durabilmiş. Bizans tarzındaki yapısı ile şehirdeki en eski kisilerden birisi olan Hagia Sofia kilisesi, UNESCO koruması altında bulunuyor.

4. Kordon

Kahvaltıdan sonra sahil kenarına gidip kordonda yürüyüş yaptık. Selanik için neden İzmir’in kopyası dediklerini sahil kenarını görünce açık bir şekilde anladım. Örneğin, binaların tarzları bile İzmir kordondaki binalar ile neredeyse birebir aynı.

Son günümüzde gün batımını izlemek için kordondaki bir kafeyi tercih ettik. Sahil şeridi üzerinde çok fazla kafe ve restoran var, siz de bu güzergahda herhangi bir yere oturup gün batımını izleyebilirsiniz. Güneş tam denizin üzerinden batıyor ve manzara gerçekten harika.

5. White Tower/ Beyaz Kule

Kordonun sonunda meşhur White Tower/ Beyaz Kule‘yi gördük. Osmanlı döneminde Mimar Sinan tarafından yapılan bu kule, önceden hapishane olarak kullanılmış. Şehir Yunanlıların hakimiyetine geçtiği zaman kuleyi tamamen beyaza boyamışlar. Bu sebeple de adı o zamandan beri White Tower olarak kalmış. Zaman içerisinde beyaz rengi yok olsa da ismi hala aynı. Denizin tam kenarında yer alan White Tower şehrin en önemli simgesi diyebiliriz.

6. Tekne Turu

Beyaz Kule’nin hemen önünde kordonda tur yapan tekneler bulunuyor. Biz bu teknelerden bir tanesine binip yarım saat tekne turu yaptık. Tur fiyatı bir içecek dahil olmak üzere kişi başı 5 Euro. Tekne ile açılıp tüm sahil şeridini ve şehrin silüetini uzaktan görebildik, içecek hakkımızı Yunan birası Mythos‘dan yana kullandık. Oldukça keyifliydi, eğer gittiğinizde hava güzelse tekne turu yapmanızı kesinlikle tavsiye ederim.

7. Anna Palaiologina Gate

Tekneden indikten sonra sokak aralarında gezinip, Anna Palaiologina Gate‘e doğru tırmandık. Bu tarihi yapının şehri kuş bakışı gören bir manzarası var. Manzara güzeldi ancak hava bulutlu olduğu için gün batımı çok net değildi. Açık bir havada gün batımı izlemek isterseniz burayı tavsiye ederim.

8. Laladika District

Burası, birçok bar ve eğlence mekanın olduğu, Aristotelous Meydanı’nı da kapsayan geniş bir bölge. Şehirde genç nüfus yüksek olduğu için gece hayatının canlı olduğunu daha önce duymuştuk. Bu bölgede birkaç mekan denedikten sonra en sonunda canlı müzik yapan bir yerde geceyi tamamladık. Eminim siz de bu kadar seçenek arasından burada kendi zevkinize göre bir yer bulabilirsiniz.

Selanik Gezi Rehberi: Aktiviteler

Selanik ve etrafında yapılabilecek pek çok aktivite bulunuyor. Günübirlik Olimpos ve Meteora turları bunlardan sadece bazıları. Selanik civarında yapılabilecek aktivitelere ve tur bileti fiyatlarına aşağıdaki platformdan bakabilirsiniz.

Selanik Gezi Rehberi: Yeme İçme

1. Full Tou Meze

Otobüs yorgunluğunu atıp kendimize gelmek için evde biraz dinlendik ve ilk akşam yemeğimiz için Full Tou Meze isimli restoranı seçtik. Yemekleri ve mezeleri tek kelimeyle mü-kem-mel olan bu restoranda Türkçe menü dahi vardı. Burayı gönül rahatlığı ile size önerebilirim. Burada yediğim yemekler hala bazen aklıma geliyor, eğer bir gün tekrar Selanik’e gidersem, burası ilk uğradığım yer olucak.

2. Estrella Cafe

İkinci günümüzde kahvaltı için Estrella Cafe‘ye gittik. Burası kruvasanları ile ünlü tatlı bir kafe. Biz farklı çeşitlerinden denedik, gerçekten çok lezzetliydiler. Kafe tam Hagia Sofia Kilisesi‘nin karşısında yer oluyor, dolayısıyla manzarası da oldukça güzel.

3. Music Tavern Rosiniol

Akşam yemeğinde, gün içerisinde tesadüfen keşfettiğimiz Music Tavern Rosiniol isimli bir tavernaya gittik. En ön masada oturup taverna müziği eşliğinde enfes mezeler ve yemekler denedik. Hem canlı müzik hem yemekler çok güzeldi. Fiyatlardan bahsetmek gerekirse mezeler 2,5 Euro’dan, ana yemekler ise 7 Euro’dan başlıyordu. Ouzo’nun küçük şişesi de 6 Euro idi. Hem canlı Yunan müziği dinlemek ve taverna atmosferini görmek, hem de enfes yemekler yemek isterseniz, buraya mutlaka uğramalısınız.

4. Blè

Üçüncü günümüzü tamamen yeme içmeye ve hediyelik eşya alışverişine ayırdık. 🙂 Daha önce denediğimiz ve hoşumuza giden böreklerden tekrar yedik. Önünde kuyruk olan, tatlıları efsane gözüken Blè isimli bir kafede birkaç farklı çeşit denedik, gerçekten hepsi çok güzeldi.

5. Ouzeri Lola

Son akşam yemeği için Ouzeri Lola isimli restorana gittik. Burası da yine önünden geçerken ‘aa ne güzel yermiş akşam buraya mı gelsek’ diyerek bulduğumuz, puanı yüksek yerlerden biriydi. Yemekler diğer denediğimiz restoranlarda olduğu gibi burada da bizi fazlasıyla memnun etti.

Selanik Gezi Rehberi: Hediyelik Eşya

Hediyelik olarak klasik magnet, pin, kalem, not defteri gibi hediyelerin yanında, biz evimizin yakınında bulunan bir marketten Ouza aldık, fiyatları bize Duty Free’den daha uygun geldi.

Selanik Gezi Rehberi: Notlar & Tavsiyeler & Kapanış

  • Gezilecek yerleri ve restoranları sırası ile Google Maps üzerinde pinledim. Aşağıdaki haritayı kaydederseniz, internetiniz olmasa bile konumlara kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Pazar akşamı yine otobüs firmasının servisine bindik ve otogara gittik. Saat 22.00’deki dönüş otobüsümüze binip, Pazartesi sabah 8’de İstanbul’da vardık. İşe gitmeye hazırdık. 🙂 Genel olarak otobüs ile seyahat etmek tahmin ettiğimden daha güzeldi. Yolu gece uyuyarak geçirdiğimiz için hem zaman çabuk geçiyor hem de konaklama ücreti vermek zorunda kalmıyorsunuz.
  • Biz Selanik’te, sıcak insanları, yemekleri, sokak hayatı, tarihi ve ortak kültürümüz etkisi ile oldukça keyifli zaman geçirdik ve mutlu ayrıldık.
  • Bu şekilde hafta sonu gezebileceğiniz diğer şehirlerden olan Lviv ile ilgili yazımı buradan, Tiflis ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.

2 Comments

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: