Zanzibar Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Önemli Bilgi

Zanzibar hakkında, gitmeden önce bilmeniz gereken ve gittiğinizde işinize yarayacağını düşündüğüm 10 önemli bilgi şu şekilde sıralanabilir;

1. Türkiye’den Zanzibar’a gidenlerin aşı olmasına gerek yok.

Sarı humma aşısı sadece riskli ülkelerden gelenler için zorunlu ve Türkiye bu ülkelerden birisi değil. Zanzibar’a ya da Dar Es Salam’a hangi ülkeden gideceksiniz, o ülkeden gelenlerden aşı istenip istenmediğine buradan bakabilirsiniz. Diğer önerilen aşılar ve hastalıklarla ilgili bilgileri buradan bulabilirsiniz.

2. Tedbir amaçlı sıtma ilacı kullanabilirsiniz.

Biz, Zanzibar’a gitmeden bir hafta öncesinde sıtma ilacı kullanmaya başladık. Doktorun tavsiye ettiği şekilde döndükten sonra 7 gün daha kullanmaya devam ettik. Bulunduğunuz şehirdeki seyahat sağlığı merkezlerine giderek hem sıtma ilacını temin edebilir hem de dikkat etmeniz gereken şeylerle ilgili bilgi alabilirsiniz.

zanzibar-sitma-ilaci-malaria-pill

3. İçme suyu konusunda dikkatli olun.

Sıtma hastalığı sivrisinek bir yana içme suyu ile de bulaşabilen bir hastalık. Tanzanya ve Zanzibar sıtma riski olan bir bölge olduğu için biz hep kapalı şişelerdeki sulardan kullandık. Yemek için bir restoran yada cafeye oturduysak mutlaka şişeyi gözümüzün önünde açtırdık. Seyahatimiz boyunca içeçeklerin içerisine buz atmadık, dişlerimizi fırçalarken bile musluk suyu yerine satın aldığımız şişelerdeki suyu kullandık.

4. Yanınıza mutlaka sivrisinek koruyucu sprey ve krem alın.

Tropikal bir yere geldiğinizi ve herhangi bir yerde sinek veya böcek görebileceğinizi unutmayın. Biz yanımıza %100 deet oranındaki ben’s koruyucu spreylerinden aldık. Deet oranı ne kadar yüksek ise o kadar kalıcı şekilde koruyor. Ayrıca kaldığımız bütün otel odalarında yatakların etrafında cibinlik vardı. Bu sayede en azından gece sineklerle uğraşmak zorunda kalmadık.

zanzibar-fly-repellent-bilmeniz-gereken

5. Pazarlık yapmadan alışveriş yapmayın.

Alışveriş yaparken mutlaka pazarlık yapın. Unutmayın ki sizin almak istediğiniz ürüne biçtikleri fiyatın en az yarısına hatta yapabilirseniz daha fazlasına bile indirebilirsiniz. Mesela biz 45 dolar fiyat biçtikleri bir geleneksel Zanzibar oyununu 9 dolara aldık. İlginç olan ise siz ne kadar pazarlık yaparsanız satıcı da o kadar çok keyif alıyor. Ilk fiyatı siz nasıl olsa pazarlık yapıcaksınız diye çok yukarıdan söylüyor.

zanzibar-hediyelik-gift-shop bilmeniz

6. Gereğinden fazla TZS almayın.

Adanın hemen hemen her yerinde, marketinden cafesine, restoranından tur şirketine dolar kullanılabiliyor. Hatta çoğunun menülerinde fiyatlar direkt dolar bazında yazıyor. Çok fazla Tanzanya şilini alıp, dönmeden önce onu satamama gibi bir durum yaşamamak adına, cüzi bir miktar şiline dönüp kalan yerlerde elinizdeki dolardan kullanmanızı öneririm. Biz adadayken dolar/tanzanya şilini kuru 2.28 idi. Yaptığımız alışverişleri dolar üzerinden de şilin üzerinden de hesapladığımızda hemen hemen aynı tutarı ödediğimizin sağlamasını yaptık.

7. Yanınıza mutlaka deniz ayakkabısı alın.

Zanzibar sahillerini anlatığım yazıda Zanzibar’da yosun yetiştirilip satıldığından bahsetmiştim. Dolayısıyla, şu turkuaz rengi harika sularda bir yüzeyim derseniz ayağınızda bir deniz ayakkabısı mutlaka olmalı. Gerek yosunları gerek deniz canlıları ile bu okyanusta oldukça hareketli bir hayat var 🙂

zanzibar-matemwe-yosun-seaweed

8. Yardım olarak içinizden geçen birkaç eşyayı bavulunuza koyabilirsiniz.

İmkanları çok kısıtlı bir yere gidiyorsunuz, oradaki hayatın ve insanların koşullarının ne kadar zor olduğunu gözlerinizle görmek insanı gerçekten etkiliyor. Yanınıza çocuklara vermek için boya kitabı/kalemi yada en azından tatlı, çikolata götürebilirsiniz.

9. Kadınlar için yanınızda uzun bacak bir pantolon bulunsun.

Zanzibar her ne kadar turistik bir yer de olsa, müslüman bir ada. Çok kısa etek ve şortlar ada halkının içerisine girdiğinizde sıkıntı olabilir, sizi rahatsız edebilir. Her ne kadar otelinizde, sahilde istediğinizi giyseniz de Stone Town’a uğrayacaksanız yada Dar Es Salaam havaalanında aktarma yapacaksanız yanınızda bir uzun bacak yada diz altı bir pantolon bulundurun.

10. Ada içerisindeki ulaşımı tek bir kişi ile anlaşarak halletmeye çalışın.

Ada içerisinde eğer sadece otel-havaalanı yapmayacaksanız, adada gezecekseniz ve bir araca ihtiyacınız olucaksa, bu transferler için tek bir kişi ile anlaşmanız sizin için daha iyi ve hesaplı olucaktır. Biz ulaşım için Stone Town’da kaldığımız otelin önerdiği bir şoför ile anlaştık. Bizi otelden alıp baharat turuna götürmeyi, baharat turundan Matemwe’ye gidişimizi ve Matemwe’de kaldığımız otelden Zanzibar havalimanına gidişimizi onunla yaptık. Böyle olunca hem fiyatta pazarlık yapabildik hem de kafamız daha rahat oldu.

Eğer ki havalimanı – hotel transferinizi önceden online ayarlamak isterseniz, buradan ve buradan seçeneklere bakabilirsiniz.

Notlar & Tavsiyeler

  • İnternetinizin olması burada baya hayatınızı kolaylaştırıyor. İnternet için benim son zamanlarda çok severek kullandığım Airalo’ya bakmanızı tavsiye ederim. Buradaki linkten size uygun olan data paketlerine bakarak, e-sim satın alabilir, Zanzibar’a vardığınız gibi aktifleştirebilirsiniz. Eğer ilk kullanımızda IAMONT3974 kodunu kullanırsanız, 3$ lık bir indirim alacaksınız. 🙂
  • Zanzibar’da yapılabilecek pek çok aktivite bulunuyor. Buradan bu aktivitelere ve fiyatlarına bakabilir, online bilet alarak tatil planınızı önceden hazır edebilirsiniz.
  • Zanzibar sahilleri, Stone Town ve baharat turu ile ilgili diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.

2 Comments

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: